Torrent

Bu yazımızda intarnet aleminin parlayan yıldızı torrentden bahsetmek istedim biraz. Bilindiği üzere torrent son zamanlarda oldukça gözde olmuş bir paylaşım platformudur. Torrent diğer paylaşım platformlarının aksine tek bir serverden beslenmez. Torrentte o an online olan ve paylaşımı açık olan her bilgisayar bir server niteliğindedir. Yani torrentte server diye bir olay yoktur paylaşım kişiden kişiyedir.

Torrente bilgi veya dosya ilk olarak bir kaynaktan oluşmaktadır. Daha sonra bu kaynaktan alınan paylaşımlar sayesinde kaynak sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır. Bir dosya paylaşıldığında, o dosyayı çekmek isteyen bir kulalnıcı dosyayı çekmeye başaldığı anda aynı zamanda aynı dosyayı başkalarınada göndermeye başlamıştır. Bu olayı daha iyi kavramak için şöyle düşünelim, bir 100Kb lik bir dosya paylaşıldığını düşünelim. Biz bu paylaşımı indirmeye başladığımızda parçalara bölünecektir. Aynı anda 10 kullanıcında bu dosyayı indirmeye çalıştığını düşünelim. Bir kaynak ve 10 talep var. Sistem bu dosyayı 10 parçaya bölüp 10Kb’lik parçalar halinde farklı kulalnıcılara gönderecektir. Şimdi 10 kullanıcının elinde 10Kb’den oluşan 10 dosya parçası mevcut. Daha sonra bu parçalar 10 kulalnıcı arasıdna tekrar paylaşılacaktır ve dosyanın tamamı indirilene kadar olay böyle devam edecektir. Yukarıdaki örnek için bu yöntem sayesinde toplam indirme hızı yakaşık olarak 10 kat artacaktır.

Eskiden olduğu gibi belli server üzerinden paylaşım yapmak oldukça azaldı bunun sebebi ise hız ve yasal zorunluluktur. Server sahipleri istediklerinde paylaşımları çekip bütün arşivlerini kendilerine saklayabilirlerdi. İnternet üzerinden müzük, film, program, oyun gibi paylaşımların oldukça büyük cezaları var dolayısı ile bu bahsettiğim paylaşım serverlerinden oyun,film gibi dosyalar indirmek istediğinizde dosyaların çoğunlukla silindiğini görüyoruz. Çünkü bu tür serverler ticarileşmiş büyük şirketlerindir ve bir sorumluluk almazlar. Bü tür serverlere örnek olarak RapidShare, Hotfile, Netload gibi örnekler verebiliriz. Ayrıca bu tür serverlere para verip premium üye değilseniz bir dosyayı indirmek işkenceye dönebilir saatlerce beklersiniz.

Fakat torrentte paylaşım yapmak bir server üzerinden gerçekleşmediği için bunun yasal yükümlülüğü kimsenin üstünde değildir. Avrupa parlementosunda torrent kullanıcıları tarafında seçilmiş ve torrent kullanıcılarının haklarını savunan parlementerler bile mevcuttur :) . Torrent dünyasına en büyük saldırı hollywood’dan gelmiştir. Film şirketleri patronlarının açtığı binlerce dava sonuçsuz kalmıştır. Torrentt sisteminde kişiden kişiye, milyonlarca kişi arasıdna paylaşım yani milyonlarca (belkide milyarlarca kimse bunun tam sayısını bilemez) server vardır. Bu kadar çok server takip etmek bu aşamada mümkün olmadığından bu işin şimdilik bir yasal yükümlülüğü yoktur. Zaten paylaşımın kimin olduğunun bile bir temsili bile yoktur. Bu şartlar altında ne gibi bir sıkıntı meydana çıkabilir ki? Şimdi akıllara hemen gelimiştir peki torrent paylaşımı yapan siteler yada serverler var onlar ne oluyor? Hemen cevap vereyim torrent paylaşımı yapan bir server yoktur, torrent paylaşımı yapan milyonlarca server vardır :). Torrent paylaşımı yapan serverler diyerekten kastedilen aslında birer arama motorudular. Hiçbiri kendi serverlerinde herhangi bir dosya paylaşımı yapmaz veya serverlerinde dosya barındırmaz. Böyle bir şey yapacaklarsa daha önce bahsettiğim ticarileşmiş şirketlerden ne farkları kalır ki? Evet dediğimiz gibi o torrent sitelerinin tamamı birer arama motorudurlar. Bu yüzden hukuki olarak hiçbir yaptırımları yoktur. Google arama yapıldığında sonuçları veriyor diye dava edilebilirmi? Tabiki hayır onlarda sadece bilginin kimde olduğunu söylüyorlar bize. Bir torrent sitesinin tam olarak görevi aradığımız dosyanın kimin bilgisayarında olduğunu söylemektir bize. Bir torrent sitesinden indirmeye çalıştığımız bir dosyaya tıkladığımızda ilk oalrak bilgisayarımaza .torrent uzantılı bir dosya iner işte sihirli nokta o dosyadır. O dosyada indirmek istediğimiz dosyanın yada bilginin hangi adresteki paylaşımcıda ne kadarının olduğunu bize söyler ve bilgisayarımızdaki torrent yazılımıda bu bilgiye göre dosyayı çekmeye başlar.

Torrent ile bir dosya indirmek veya paylaşmak istediğimizde öncelikli olarak bir torrent yazılımına sahip olmalıyız. Sık kullanılan bazı torrent yazılımları şunlardır;

µTorrent
BitTorrent
Azureus
BitComet
Deluge

Benim tavsiyem Windows kullanıcıları için µTorrent, Linux kulalnıcıları içinse zaten kurulumda otamatik gelen BitTorrenttir. Bu programların kurulumu oldukça basittir. kurmak istediğinizi yukarıda ismine tıkaladığınızda gelen sayfadan indirip kolayca kurabilirsiniz. Bu yazılımların hepsi ücretsizdir.

Torrent ile bir dosya indirmek istediğimizde birde yukarıda bahsettiğim gibi bir torrent arama motoruna ihtiyaç vardır. Ülkemizde bu torrent olayı pek yaygın olmadığından Türkçe torrent siteleride içerik bakımında oldukça zayıftırlar. Ama bu durum sürekli böyle kalmayacaktır gelişip ilerleyecektir.



©2018 Burak Hamuryen